Ƭнɛ αиα'ƨ σғғιcιαℓ βℓσɢ. Ƭнɛ αиα'ƨ σғғιcιαℓ βℓσɢ.: April 2015

Friday, April 24, 2015

DIY LIP SCRUB SUGAR

Assalamualaikum.


Hey guys! Just nak cakap yang ni first entry untuk blog ni. :)

Cuti semestar sudah pun start and here i am, kat rumah sendiri, bilik sendiri and katil sendiri. Well, aku memang la tanam anggur kat rumah je, but nak buat macam mana lagi! Kerja tak ada yang available especially untuk budak cuti sem macam aku ni. To be honest, aku lagi suka duduk rumah doing nothing sebab aku ni budak architecture, we need rest! Assignment berlambak, tidur asyik lambat, kadang-kadang terus tak tido. Well, kesimpulannya, we need rest! Tapi mak aku memang pantang betul tengok anak dara dia duduk rumah tak berabiss tengok laptop dengan citer korea je. Rasanya semua mak suka bebel camtu, right?

So, guys. Sepanjang menanam anggur kat rumah aku ni. Aku tengok youtube tentang doing your own lip scrub. Aku pun rasa cam nampak senang sangat-sangat nak buat and the result are pretty amazing. Aku recomend korang try buat sendiri kat rumah sebab i have try it myself. So aku nak tunjukkan kat korang  DIY lip scrub. i hope you guys like it.

Alright. you will need....

 1 tbsp Vaseline.
 2tbsp  Sugar. *or any type of sugar you want *
 Small container ( bekas kecil ).

For the vaseline korang boleh cari kat mana sahaja as it is available at any shop. As for me, aku beli vaseline kat GUARDIAN.. Gula yang aku gunakan ialah gula pasir putih yang biasa ada kat dapur rumah kita tu. For the container, aku guna container blusher aku then basuh bersih-bersih and you can use it to fill the lip scrub. This is optional okay, kalau nak simpan dalam bekas, guna je apa-apa bekas, kalau taknak , korang boleh je buat setiap kali korang nak guna lip scrub. up to you, okay dear?


So, how to do it?

 First, ambil 1teaspoon of vaseline okay? then, letak kat satu piring  kecil.  Vaseline sangat bagus untuk kulit kita especially for our lips. Ianya bertindak sebagai moisturizer and pakai je bibir terus selembut bibir bayi.





 Ambil 2 teaspoon of sugar. Macam yang aku cakap tadi,  uolls boleh guna apa sahaja gula yang korang suka for example; brown sugar. Then, combine with the vaseline. Gula bertindak sebagai exfoliator/ pengelupasan. Dengan adanya gula,ianyakan akan rid all the dead skin and bibir uolls akan lebih lembut and sempurna. Kalau rasa guna pasir tu kasar, uolls boleh guna brown sugar sebab brown sugar lagi lembut and yummy. Aku ada tengok kat Internet yang gula kastor biasanya digunakan untuk bibir yang sensitif. So, choose your sugar okay?



 Stir / kacau and masukkan ke dalam container. Easy kan?




                     


  And you are done! So uolls dah boleh guna terus DIY lip scrub ni. Lip scrub ni selamat digunakan sebab bahan-bahan dia sangat tidak merbahayakan instead membantu bibir kita untuk terus sihat. Cara nak guna? Okay, ada dua cara. Let's take a look.

- Letak sedikit kat bibir and urut bibir menggunakan jari dengan pergerakan membulat. Dengan cara ini, dead skin yang kat bibir uolls akan blah daripada hidup uolls and resultnya bibir akan lembut.

- Guna berus gigi? Hahaaa.. cara ni memang pelik but it's workk. Just guna berus gigi and berus bibir uolls dengan pergerakan membulat. Cara ni juga boleh menggalakkan pengaliran darah berjalan dengan bagus.

ORAIT. Bila dah siap, uolls cuma perlu kesat menggunakan kain bersih and apply you feveret lip balm. Kalau tak ada lip balm, korang boleh je guna Vaseline sebab kedua-duanya bertindak sebagai moisturises. Simple kan? Banyak lagi cara untuk membuat lip scrub yang easy. Aku akan try tulis lagi banyak entry berkaitan dengan DO IT YOUR SELF-DIY so uolls tak perlu la nak susah payah kumpul duit nak beli produk mahal-mahal . Be fair to your body, elakkan produk yang can harm our body.

Thanks for reading this.

YANG BENAR,
RAIHANA BINTI RAMLAN.










THANKS FOR STOPPING BY! :)