Ƭнɛ αиα'ƨ σғғιcιαℓ βℓσɢ. Ƭнɛ αиα'ƨ σғғιcιαℓ βℓσɢ.: June 2015

Monday, June 22, 2015

FIRST DAY CLASS.


Assalamualaikum,
Harini ialah First Day Class setelah sekian lama duduk terperap kat bilik doing nothing tu. Khamis minggu lepas gerak ke Selangor and sampai sini hari Jumaat. Sedih kan? Orang happy je berbuka kat rumah dengan family setiap hari, aku ni haa cuma merasa berbuka dengan family aku 2hari je. Okay la daripada tak ada langsung , right?

First Day Class untuk sem 3 tak ada la interesting mana macam sem 1 dulu. Kalau sem 1 tu kemain extream happy tu, setiap hari eksited nak pergi kelas, sekarang dah masuk sem 3, maaflah , memang dah mula pancit 'kerajinan' aku nak belajar. Kenapa raihana kenapa? Sepatutnya waktu tengah student la ni ialah zaman kegemilangan sesetengah student. :p

By The Way, orang lain masa first class biasanya akan buat acah-acah ice breaking with the new lectureer. Kami? Kami ni siap ada Pre-Test tau tak! Dengar cerita kelas kami ni akan dibahagikan for 2group, maybe the worst and the best , i guess . Tapi aku memang rasa tak selesa dengan pembahagian group macam ni, but redha saja la kan, takkan nak buat banner boikot Lectureer lak kan :D

Pre-Test 2 Jam , credit to our lectureer , Puan Asma sempat snap satu gambar sewaktu kami semua tengah test. Sayang puan angat-angat :*



Aku pakai tudung warna merah tu, nampak tak ! nampak tak! Anyway, dah masuk 3hari aku stay rumah sewa ni and still akward with all these people. Aku tak kenal sangat semua housemate aku sebab semua berlainan Course. Tapi takpe, belum fit in lagi. Lama-lama okay la kan?

Ohh, nak tunjuk sedikit part of my house. Just for fun :D

Rumah ni muat for 11 people include me. Rumah ni baru je buat and we are first one who get to stay this house. Rekaan macam dalam dorm and feels like staying in dorms. Teringat dulu masa aku duduk asrama, macam ni juga la perasaan dia. Katil aku yang dekat dengan rak tu, *terpaksa ambil tempat tu sebab tak ada katil kosong dah*

Finally, aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN. Jangan ponteng puasa ye uolls. Berdosa!

Yang banyak cakap,
RAIHANA RAMLAN
THANKS FOR STOPPING BY! :)

Sunday, June 14, 2015

SELAMAT PENGANTIN BARU KAK FATIN LIYANA & DR.ANWAR FAZAL


Assalamualaikum semua,
Ya-Allah,serious terkejut bila scroll gambar-gambar kat Instagram terus nampak  gambar perkahwinan DR.FATIN LIYANA or Kakpatin AND DR. ANWAR FAZAL.

**CREDIT GAMBAR DI INSTAGRAM  DR.AFL ,



Bohong ah kalau ada yang tak kenal kakpatin kita kan? Dia blogger yang palinggg cute and so sporting. And most importantly, she is my role model . Suka baca Blog kak Fatin, and aku follow semua entry ni, balik je rumah bila cuti, benda yang paling aku suka ialah belek-belek semua entry-entry lama dia yang aku tak sempat pun nak baca ( sebab line tak laju kat Politeknik tu ) . Mula-mula kat rumah sewa , housemate aku sempat bagitau yang dia dah bertunang. Fuuu, memang terkejut juga ah, sebab first of all, dahlama dah tak follow entry dia ( sedih, sobsosbosbss ) , second , rasanya haritu last dengar dia jadi houseman, third , bila dorang couple??? Semua tu buat aku terkejut, really.
Tapi kalau dah jodoh takkan kemana-mana.


Instagram media dr.afl - Majlis pernikahan Dr. Fatin Liyana & Dr. 
Anwar Fazal

Official Liveupdate  Photographer : @maroonproduction
Official Videographer : @pelangiputihfilms
Liveupdate OP&OV FB : @thecreativo

Makeup by: @_ewar
Hantaran by : @noivabloomers
Dais & deco : @naoerainsweddinghouse
Wedding dress : @ejashahril
Handbouquet : @florabywawa

#aflwedding
Alhamdulillah, pada 13 JUNE 2015 bersamaan 25 SHAABAN 1436 , kak Fatin Liyana dan Dr.AF diijabkabulkan. Lega rasanya, sebab aku sentiasa jadi peminat setia dia. Rasa nak nangis pun ada juga, tak main!

Majlis perkahwinan kak fatin dan Dr. Af is really simple yet elegent. Baju pun tak melampau sangat pun, warna semuanya simple and tak memantul. Tak ketat nampak sana sini and suit for them.

Barang hantaran, ehemmm.. toksah citer la ye pasal ni, mohon semua tengok sendiri gambar di Instagram dorang ye. :D




Instagram media dr.afl - Majlis Resepsi Dr. Fatin Liyana & Dr. 
Anwar Fazal

Official Liveupdate  Photographer : @maroonproduction
Official Videographer : @pelangiputihfilms
Liveupdate OP&OV FB : @thecreativo

Makeup by: @ejashahril 
Hantaran by : @noivabloomers
Dais & deco : @naoerainsweddinghouse
Wedding dress : @ejashahril
Handbouquet : @florabywawa
Photobox by : @photoboxbooth 
#aflwedding

Aucakk, kak Fatin nampak comel, nak jadi pengapit boleh tak? >.<

For make up kak Fatin, really simple and tak tebal macam tepung. Memang nampak natural beauty with a little of makeup, make her looks really beautiful. Nice. ok jelous!

Anyway, semoga kak fatin dan dr.Af sentiasa bahagia hingga ke akhir hayat. Dr.af make sure jaga Kakpatin baik-baik. In Sha Allah, aku akan sentiasa doakan kebahagiaan dorang. Amin.

Yang tengah bahagia,
RAIHANA RAMLAN.
THANKS FOR STOPPING BY! :)

Saturday, June 13, 2015

MAYBANK2U FAKE?


Assalamualaikum semua,
Tadi macam biasa waktu hari sabtu and ahad aku memang akan transfer duit guna Maybank2U kepada Boss aku untuk duit Casing Phone. Tapi harini ni memang lain sikit. Aku cuak boleh tahan dalam 30 minit macam tu juga ahh, macam kucing hilang anak macam tu.



For those yang memang dah biasa guna Maybank2U akan tau yang pihak Maybank2U akan hantar mesej untuk nombor TAC. Aku buat macam biasa, dengan teliti sebab ni berkenaan dengan duit orang right? Lepas je aku dah habis settlekan Transfer tu , aku buka la mesej yang Maybank2U tu bagi tadi, masa tu la aku sedar something. Biasanya kalau maybank2U akan bagi mesej nombor menggunakan 66628 tapi kali ni nombo yang lain keluar. Nombo dia panjang sikit and depan dia ada tulis +9*********. Siapa tak cuak oo kalau jadi problem macam ni.

So, aku check la balik betul ke tak Page Maybank2U yang aku buka tadi. Memang betul pun aku buka page yang betul. Alhamdulillah. So, tanpa buang masa aku dail nombor Maybank Center and tanya .

Macam ni perbualan aku dengan pekerja tu.

"Assalamualaikum, Encik. Saya nak tanya berkenaan dengan Maybank2U. Tadi saya hantar Nombor TAC, tapi yang bagi mesej tu nombor yang lain, bukan nombor yang biasa bagi mesej "
"Puan guna Maxis ke? Sebab maxis ada problem dengan line. So, kalau ada problem macam ni, kami akan hantar mesej dengan nombor backup kami"
"Ohyeke, so memang tak ada problem ye dengan nombor dan mesej tu?"
"Ye, tiada ,cik manis " ( ok ni memang saja nak tambah, hahaaa.. )


Yes , perasaan lega tu memang ada .Alhamdulillah . Semoga tak ada problem jadi yang boleh menimbulkan masalah yang teruk. Amin :)

Sekian,
RAIHANA RAMLAN.


THANKS FOR STOPPING BY! :)

Friday, June 12, 2015

CHECKLIST SEBELUM BALIK POLITEKNIK


Assalamualaikum semua,
customers always right? Aku cuba nak pegang kepada ayat ni, but i don't think i can really do that. Memang la bila kita bisness, kita kena sentiasa patience and calm, walaupun dorang makin hamun kita ke apa kan? That's the first rule to be a successful bisnesswoman. Aku cuba nak buang perangai aku yang fikir 'always right' ni. Aku perlu calm and terima sahaja semua bala yang menimpa aku. Sometimes problem yang menduga kat kita ni pasti ada hikmah or pengajaran and i attempt to accept that. Ecehh, this is so not me. Kalau aku yang dulu , sorry to say aku akan maki hamun jampi serapah semua aku dah hembuih dah. But, not todayy and will not in the future.:D


BTW, Minggu depan dah nak balik Selangor and aku taktau la perasaan aku ni macam mana. Aku taktau nak hidup macam mana lagi, or jadi diri aku yang macam mana lagi. or aku patut jadi macam mana. Okay semua ni sama je maknanya kan? :p

So i make a checklist just to ensure that everything will be okay :-


  • Baju and yang lain ( ni belum kemas lagi, lek luu.. )
  • Barang untuk ke kelas ( ni dah 50% settle )
  • Barang rumah sewa ( urm, kalau nak fikir nanti je boleh? HEHE )
  • Kasut ( haaa, tak cukup duit nak beli kasut baru ..sobsssobbss )
  • Transport gi kelas ( belum fikir lagi, maybe basikal sebijik ke apa, wait and see )
  • Duit.. haa ni yang aku paling malas nak pikir. Damn.
  • Pakwe.. err, no comment :D
  • Settlekan berkenaan dengan rumah aku ( Coming soon. )
  • Beg. Baru je beli tadi. YES!
  • Laptop, ( kena dowload mana yang patut )
  • Jumpa kawan lama, insya-Allah :D
  • Spend time mana yang mampu dengan nenek. ( Tengah usahakan )
  • Cari baju baru. Eeeerrr, perlu ke tak ni eh?
  • Makan sebanyak mana yang aku kena! Haaa, ni memang wajiib :p
  • cari charger baru. 
  • Jahit baju aku yang koyak, Ni kena buat!
So far, ni checklist yang aku kena buat. In Sha Allah aku settlekan secepat yang mungkin sebelum balik sana. Amin~



THANKS FOR STOPPING BY! :)

Monday, June 08, 2015

GIVEAWAY JUN 2015 OLEH BICARA MUMMY

Giveaway 2015, Jun 2015, Bicara Mummy

GIVEAWAY JUN 2015 OLEH BICARA MUMMY

Sempena bulan ulang tahun perkahwinan ke 3 tahun kami. 

Kami mengadakan simple giveaway yang mudah untuk di menangi. Hanya ikuti syarat Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy :

1) Buat satu blogpost entri 'Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy '

2) Follow / Add :

3. Tinggalkan komen di sini



SENARAI HADIAH :


Wang Tunai RM5 + Slazenger All In One World Wide Universal Adaptor x 1 pemenang 

Wang Tunai RM5 + Tudung Bawal Satin x 1 pemenang


Tudung Bawal Gucci x 1 pemenang


RM10 (wang tunai) x 4 pemenang

Perfume tanpa alkohol yang mampu bertahan 4-5 jam x 1 pemenang

TARIKH GIVEAWAY :
5 JUN  2015 ~ 14 JUN 2015 (11.59 MALAM)



PENGUMUMAN PEMENANG:
19 JUN 2015
JAM : 3 PETANG 

Pemenang akan di pilih melalui random.org dan juga yag telah memenuhi kriteria yang di tetapkan. Semoga berjaya dan terima kasih kerana menyertai  ''Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy '





THANKS FOR STOPPING BY! :)

Thursday, June 04, 2015

MONOMOLA LIP TATOO FAKE VS ORIGINAL


Assalamualaikum,
As for today, aku tertarik untuk review satu product yang aku sendiri dah try!
Korang mesti pernah tengok product ni kat instagram. Bersepah orang jual, tapi persoalannya product tu fake or orginal..?

Orait, This product is called Monomola Lip Tattoo . Aku beli warna Lovely Peach . Aku try test banyak kali and the result is pretty much the same. Terdetik hati aku untuk google tengok fake ke tak product aku ni, yeay, dah beli baru nak check fake or not, macam apa je kan?

Ni aku beli kat Instagram. So, aku nak bagi warning kepada sesiapa yang suka beli online, tak semua benda yang kita purchase adalah barang yang original. So, be extra careful okay?

Bila aku google nak check original ke tak, aku baru dapat tau yang aku ni memang FAKE. Jom kita tengok apa perbezaan FAKE and ORIGINAL.
      



Gambar kiri ialah yang original punya and sebelah kanan pula aku beli kat Instagram. Tengok warna kotak pun dah tunjuk perbezaan Original ke tak! Memang terkejut. Aku beli dengan harga RM16 include postage and actually harga asalnya ialah lagi mahal daripada tu kerana product ni jenis export. Kalau nak beli, you really have to survey first. Jangan nak kritics product tu mahal. Kena pikir pasal banyak benda. Benda tu export daripada luar negara and the shipping price are really expensive.

Kita cakap pasal texture product ni pula,


Ni texture yang fake.


Ni texture yang orginal.

Memang ada beza sebab yang fake punya lagi cair daripada yang original. Aku dah try kat tangan and the result memang tak tunjuk apa-apa langsung. While the original one akan kelihatan warna pinkish, Lovely pink memang warna pink soft macam tu. 

The result using this product..? Mesti la nak tengok result dia kan? Haa, part ni aku memang tak boleh tunjuk. Banyak kali aku pakai and the result memang mengecewakan. Bibir aku akan menggelupas and sampai satu tahap bibir aku berdarah teruk. Seminggu juga la rasa kesan dia tu. So insaf taknak try dah. Instead kalau nak tengok result yang original punya boleh usha blog dia ni haa > REVIEW MONOMOLA LIP TATOO

Little fact about this product. 

Product ni develop first kat China and diikuti oleh Korea. Dua-dua product ni memang selamat kalau nak guna, as long as korang beli yang original. Boleh buka link bawah ni kalau nak beli yang original., tapi kena la paham bahasa Cina and Korea. Hehee.


Lastly, jangan percaya sangat dengan product beauty kat Instagram or any website tanpa tahu condition product ni. Better if korang beli sendiri kat kedai yang dijamin quality product tu. Peace!

Sekian,

Yang memakai barang ni,
Raihana Ramlan.



THANKS FOR STOPPING BY! :)

THE NEW FACE FOR MY BLOG



Assalamualaikum,
Finally kali ni aku memang puas hati dengan how my blog looks like. YEAYH! And for the first time aku buat sendiri my own header. Haaa, hangpa semua jangan nilai tangan kayu ni tak mampu buat header sendiri ye. For this design, aku decide to make it as simple as i can. Taknak lah over sangat dengan blog aku ni, takut tak ada orang pun yang sudi nak singgah, sobs sobs....


I am still working on my blog. Biar bagi kebabom sikit kan? Tak ada nanti korang masuk blog aku ni, like saying '  What the, kenapa la dengan blog BEAUTIFUL ME  ni , semak ok semak ' Ohh, memang sentap dengan ayat macam tu. Hati aku ni memang tisu sikit. 

Btw, ada beberapa blog yang aku nak sangat buat review , for some reason dorang ni menarik minat aku dari segi mental, mental sahaja okay :D

Cuti sem pun dah nak habis and i have to think about the yuran and all the stuff. Tak sabar juga la nak start balik class. Things are get really boring here, especially when you don't have nothing to do right?


Anyway, sesiapa yang follows blog ni jangan lupa lak untuk leave some footprint, nanti aku akan follow korang balik. :D

Anyway, i should go to sleep right now, see ya when i see ya .


Sekian,
Assalamualaikum. 


THANKS FOR STOPPING BY! :)

Wednesday, June 03, 2015

Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

Assalamualaikum

http://www.azhafizah.com/2015/06/giveaway-mega-raya-by-azhafizahcom.html

TEMPOH GIVEAWAY BERLANGSUNG SELAMA 3MINGGU 3HARI
2 JUNE 2015 ( 12.OO MALAM ) -  26 JUNE 2015 ( 11.59 MALAM )

13 PEMENANG DICARI :)


CLICK BANNER UNTUK JOIN!!!

THANKS FOR STOPPING BY! :)

Tuesday, June 02, 2015

Customers mengamuk??!!

Assalamualaikum semua.

Baru sempat merasa katil yang empuk ni! Dari pagi tadi bangun awal daripada biasa and pergi hantar nenek buat check up. Yeayh, nenek kan tengah sakit strok and she needs a lot of support from us. So, 2makcik aku with abang and ayah aku yang pergi. Aku pun ikut juga la, tu wajib! Hehe Damn, penat tu sudah semestinya tapi you know what. I like doing it. Dia nenek yang paling terbaik aku ada and akan sentiasa menjadi nenek yang paling the best in my entire life. Peace. Dulu dia yang jaga aku and now aku la patut jaga dia pulak! 

Anyway, benda yang paling pantang ialah bila kita tengah penat, macam-macam hal terjadi. Kawan baik aku whatsapp aku bagitau yang Customer mengamuk tak sampai barang lagi. Hmmmm.....!

Customers kita memang kena layan walaupun perangai them olls ni 'lain' sikit. Tak percaya tu la , ni laa.. Banyak kerenah, semua nak perfect tapi minta harga less. Errrrr! btw, back to the story, Aku ada jual casing phone, boleh baca yang ni -------> STORY BEHIND MY BISNESS Let me tell you, setiap kali aku jual casing phone, aku akan bagitau kat semua customers aku yang barang akan siap and sampai dalam masa 3 minggu. Kalau dorang nak mengamuk kalau barang tak sampai-sampai lagi selepas 3 minggu, haa tu boleh nak baling meja kerusi buku baju whatsoever, the point is please jangan marah kalau tak sampai  3 minggu pun lagi tapi korang dah meroyan nak casing phone , nak ugut pulangkan duit. Jangan nak salahkan aku, salahkan diri sendiri. :)

Aku ni bukan nak tipu then curi bawa lari duit orang, Aku tengah cari duit halal ni. Jangan layan aku macam ni. Ni first time aku betul-betul semangat nak jalankan bissness dengan serious. Jangan sebabkan korang, aku akan layan semua customers aku dengan tegas. 


Well, i need to move on and belajar untuk teguhkan semangat aku. Ni ujian untuk aku and aku patut hadap dengan kuatkan diri aku ni haa. Its time to learn what the real world means to me!!!!

Wish me luck,
RAIHANA RAMLAN



THANKS FOR STOPPING BY! :)